JONA -onze aanpak

Het libretto van de cantate is van René van Loenen, de muziek van Alfons van der Mullen, de leiding van de groep “De stem van God” is in handen van Els Althuizen (van het blokfluitsextet Flûtes à Lek) en Marijn Slappendel heeft de directie over het geheel.

Over de bladmuziek:  Soms staan er boven de noten ten onrechte staccato-puntjes. En soms ontbreken er dynamische tekens. Hierover hoor je op de repetities. De bladmuziek wordt jou als pdf bestand door Alfons toegezonden. Met echt studeren mag je nog niet beginnen immers de koormuziek kan tot 23 januari, en de orkestmuziek tot 15 februari nog licht wijzigen. De wijzigingen zij marginaal. Tot dan is de muziek ter kennismaking. De bladmuziek heeft een versienummer. Dat vind je bovenaan de bladzijdes (bijv.: vs – 23). Let op dat je t.z.t. het hoogtes versienummer hebt. Het versienummer is ook te Jonas-walvislezen uit de pdf bestandsnaam. Bijvoorbeeld: 02124epiloog63. Sla de eerste 3 cijfers (021) over. Dan is 24 het volgorde nummer van het deel, epiloog de naam, en 63 het versienummer. Beluisteren: De Jona muziek is al te horen. Zie verder bij “De websites”.

Vraag naar koorzangers: tenoren en bassen:  Het Jona-koor is een projectkoor en we hebben wat last van het feit dat Marcantus en de Barbara Cantorij in april ook een groot project hebben. Probeer vrienden, kennissen met koor-ervaring te interesseren voor het Jona-project. Vooral tenoren en bassen zijn nodig.

Over de repetities:   Je krijgt als zanger een auditie als wij menen dat je geen voldoende koorervaring hebt en daardoor jouw stemgebruik onduidelijk is en je niet thuis zelfstandig kan studeren. Er is een studiemiddag op zaterdag 4 april (13:00 tot 17:00) en een doorloop op een avond in de week van maandag 13 april. Het koor heeft, buiten de studiemiddag van 4/4 en de doorloop, 8 repetities. Het orkest heeft, buiten de studiemiddag van 4/4 en de doorloop, 2 repetities. De repetitiedata van het koor worden ons na 19 januari bekend nadat door de muzikanten de dataprikker is ingevuld. Van het orkest is dat pas na 1 februari. De repetities van de groep van de Stem van God worden door Flûtes à Lek (o.l.v. Els Althuizen) georganiseerd. Marijn, de dirigent van het geheel, heeft Alfons gevraagd om de eerste 3 koorrepetities te leiden. Alfons wil verder, buiten de repetities om muzikanten die absent waren of bij bepaalde passages

ighghgmages moeilijkheden ervaren via thuisbezoek (event. in een groep) bijwerken (Coaching).

Informatie: lees voor meer gegevens en de organisatie op de website de pagina “JONA de inhoud”.

De websites:  Er zijn twee websites: – http://www.jonacantate.nl / en – http://www.anisymuz.nl.  De een linkt door naar de ander. Er is zelfs een pagina met geluidsbestanden én partituren. De geluidsbestanden zijn elektronisch en erg mager. Gebruik dus goede boxen. Ga via www.jonacantate.nl >> naar Muziek Jona >> klik dan bij het nummer dat je wilt horen op de groene “Muziek”-button. De pdf button geeft de partituur.

Over de uitvoeringen

Wanneer:   op zaterdagmiddag 4 april is er een studiemiddag van 13:00 tot 17:00 u.

Op 10 april wordt in de Grote of Barbarakerk te Culemborg een expositie geopend met schilderijen op het thema Jona. Tijdens deze opening worden enkele delen van de symfonische cantate Jona uitgevoerd.  De uitvoering van 10 april is er dus geen echt concert maar eerder het opluisteren van de opening van een tentoonstelling (de entree vrij). Je hoort t.z.t. welke delen worden uitgevoerd.

Jona 1In de week van 13 april komt een avond met een totale doorloop (zie dataprikker).

Op 24 april wordt, ook in de Grote Barbarakerk, het hele werk uitgevoerd (er gaat een zitgenerale aan vooraf) .

Op 1 mei volgt de Geertekerk te Utrecht. Bovenstaande data staan vast. De datum van 3/5 (Torenpleinkerk) is vervallen i.v.m. vakantie van veel deelnemers. Verder proberen wij nog een uitvoering te geven rond 25/4 óf in Boxtel óf in Beesd. Hierover wordt zeer binnenkort beslist. Behalve bij het gedeeltelijk concert op 10/4 wordt er steeds een entree van 12 euro gevraagd.

Waar in Culemborg:  In Culemborg zijn twee Barbarakerken. De katholieke Barbara ligt direct aan de markt en heeft een spitse toren. De protestantse kerk (met een stompe toren) ligt even van de markt af. Daar voeren wij onze Jona uit.

Over promotie van het project:  Maak reclame in je eigen vriendenkring. Het is erg belangrijk dat we bij de concerten voldoende publiek hebben. Dit niet alleen om onze kosten te dekken maar ook om bekendheid te krijgen en een achterban van mensen die weten wat we doen en die ons willen steunen. Neem dus familie, kennissen en buren mee. En gebruik ook de social media voor Jona-reclame. Ben je niet handig met Facebook etc., vraag dan Alfons.

Subsidiënten:  Wij hebben subsidie gekregen van drie landelijke fondsen: het VSB fonds, de imgres23Vermeulen Brauckman stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daar zijn we erg blij, zonder dat was Jona niet mogelijk. Deze fondsen stellen wel als voorwaarde dat wij ons project en hun steun goed promoten.

Sponsors en donateurs:  Deze bovengenoemde landelijke fondsen wijzen ons er duidelijk op dat we ook op andere bronnen van geld moeten aanboren. Daarom willen we je dringend vragen om bij winkeliers en bedrijven die jou kennen als goede klant om sponsoring te vragen. Dat doe je niet alleen: twee leden van de stichting gaan mee en doen het woord.

Crowdfunding. Als je ervaring hebt met crowdfunding meldt dat ons. We nemen er graag kennis van.

Wij vragen naar helpende handen en om mensen voor een denktank.  Er zijn nog twee mensen nodig die in de organisatie meedenken. Vooral meedenken is belangrijk, meedoen is een tweede. Ook mensen die overzichtelijke kleine taken willen uitvoeren zijn enorm welkom.

Twee stichtingen:  De Stichting Kunst in de Kerk (van de Grote of Barbarakerk) financieert de uitvoering van 10/4. De Stichting Anisymuz financieert de uitvoeringen op 24/4 en 1/5 (en event. 26/4). Alle gegevens van het project zijn te vinden op de site van Anisymuz (www.anisymuz.nl). En www.jonacantate.nl linkt je door naar Anisymuz.

Toekomst: afhankelijk van het slagen van dit JONA project wil Anisymuz verder gaan met soortgelijke projecten. Het doel imagerereresvan de Stichting is immers om in een moderner idioom (religieuze) werken voor koor en orkest te laten componeren en deze laten uitvoeren door een combinatie van amateur muzikanten en profs. De bovengenoemde coaching is daarbij essentieel.

Met een muzikale groet wensen wij dat je heel veel plezier beleefd aan dit Jona-project.